Architectuur

Het ontwerp van de woningen in Offem Zuid West is van architectenbureau Van Manen. Wat inspireerde hen, waar lagen de uitdagingen en hoe hebben ze ervoor gezorgd dat woonkwaliteit voorop staat? 

Karakteristieke woonstraten (verlengde Voorstraat en landgoedstraat) zijn dwars geprojecteerd op de groenblauwe slagen. De belangrijkste woonstraat van het plangebied is de chique verlengde Voorstraat die voor langzaam verkeer de verbinding vormt met de dorpskern van Noordwijk. Het authentieke diverse beeld van de bestaande Voorstraat met zijn statige herenhuizen wordt als parelsnoer doorgetrokken in het plangebied. Van het parelsnoer is de ketting de Voorstraat en de parels de bijzondere plekken in de straat, ‘de Pareltjes van de Voorstraat’. De bijzondere plekken hebben verschillende verschijningsvormen; stenige pleintjes, groene hofjes, brink en de singels. Als structuur zal de verlengde Voorstraat waarschijnlijk voorbij de Achterweg worden doorgetrokken, waarbij een gedaanteverandering denkbaar is. Het geborgen lommerrijke karakter van het aangrenzende landgoed Offem is verweven met Offem Zuid in de landgoedzone. Statige lanen met stijlvolle woningen op royale kavels zetten de toon.

Nieuwe Voorstraat 

Oscar de Blanken, architect

De charmante en slingerende Verlengde Voorstraat wordt versterkt door gevarieerde grondgebonden woningen. Verspringende voorgevels begeleiden het slingerende stratenpatroon. De clustering van woningen rondom een groene Brink draagt bij aan de referentie naar een historisch gegroeide dorpskern. 

De compacte bebouwingsstructuur is gebaseerd op de (oude) Voorstraat met een afwisselende en kleinschalige pandsgewijze uitstraling. Verschillende panden zijn door hun vorm en positie markant en zijn voorzien met beeldbepalende accenten of hoekoplossingen. 

Het merendeel van de woningtypes bestaat uit twee lagen met een kap woningen. Hier is de variatie en rijkheid doorgevoerd in veel verschillende elementen: dakvormen, goothoogtes, gevelornamenten, kozijnindelingen en overige detaillering. De rijkheid stopt niet bij de voorgevel, maar wordt doorgetrokken op stoep niveau. Sommige panden zijn voorzien van veranda’s, uitstekende torentjes of Delftse stoepen. Een ander type is de woning van drie lagen plat. Dit type is zorgvuldig geplaatst op bepaalde posities om de ritmiek van de bouwblokken te verrijken. De verticale ritmiek van dit type is duidelijk afleesbaar en krachtig in de uitstraling. 

Het resultaat is een bijzonder ensemble als toevoeging op het straatbeeld in de Verlengde Voorstraat van de prachtige wijk Offem Zuid.

Landgoederenzone

Robert Dessing, architect 

De landgoederenzone wordt in het gerealiseerde plan van Offem Zuid gekenmerkt door twee-onder-een-kap en vrijstaande woningen. Dit principe is ook doorgetrokken aan de noordzijde van dit nieuwe plandeel Offem Zuid West. De uitdaging was om in deze zone statige woningen te ontwerpen die elk z’n eigen uitstraling heeft.

Er zijn twee types geschakelde villa’s ontworpen: het Koetshuis Achterduin en het Koetshuis Zeebries.

Het Koetshuis Achterduin wordt gekenmerkt door een heldere opzet van twee bouwlagen met afgeknot schilddak. De gevel is opgebouwd uit bruinrood metselwerk met diverse accenten. Alle raamopening zijn voorzien van sierluiken wat de woning een statig aanzien geeft. Aan de voorzijde is er een veranda gesitueerd waar u in het ochtendzonnetje prima kan vertoeven met een kop koffie. 

Het Koetshuis Zeebries heeft een wit gekeimde gevel op de begane grond met houten delen op de verdieping. Ook dit type wordt afgemaakt met een afgeknot schilddak en diverse dwarskappen aan voor- en achterzijde. Door de verschillende contrasterende kleuren krijgt deze tweekapper een stoer aanzien. Diverse verfijningen zijn ondergebracht in de raamverdeling en opbouw van de dakranden. 

Aansluitend wordt het plan beëindigd met een vrijstaande villa: Landhuis Buitengoed. Deze villa heeft ook een stoere opbouw van metselwerk met houten delen. Aan de voorzijde is de kap deels in kleinere vorm naar voren gehaald. Hierdoor heeft de woning een extra dimensie gekregen. Bij de hoofdentree is er een overkapping ontworpen met diverse sierluiken. Verder wordt de villa gerealiseerd met een vrijstaande garage. 

De daken van alle villa’s worden voorzien van een antraciet/zwarte keramische pan, zodat het deels op elkaar aansluit.  Alle percelen zijn voorzien van goede bezonde en ruime tuinen. 


Architectenbureau Van Manen


Website


© Thunnissen Groep 2024
De beelden, impressies, maten, oppervlakten en prijzen zijn zo nauwkeurig mogelijk vastgesteld. Aan de indicatieve waarden kunnen geen rechten worden ontleend.
Privacyverklaring